Výživa: Co je to glykogen?
Jistě jsi o něm již někdy slyšel. Existují dva typy:
- Jaterní glykogen (hlídá hladinu cukru v krvi)
- Svalový glykogen (zdroj energie pro svaly) Jeho zásoby určují, jak dlouho může trvat zatížení.
Známý glykogen (jakožto živočišný polysacharid) patří spolu s rostlinným škrobem mezi složené sacharidy. Komplexní sacharidy jsou pro běžce důležité právě z pohledu tvorby glykogenu. Toho existují dva typy – jaterní a svalový. Jaterní glykogen se v těle podílí na udržování glykémie – jinými slovy, aby ti příliš nelítala hladina cukru v krvi.
Oproti tomu svalový glykogen funguje čistě jako zdroj energie pro svaly. Jeho zásoby určují, jak dlouho může trvat zatížení. Dá se tak říci, že zásoby glykogenu jsou ve vytrvalostních sportech limitujícím faktorem: protože dobře trénovaný jedinec může ve svalech uložit až o 20 až 50 % více glykogenu. Cílem tréninku a stravy by tedy mělo být zvyšování těchto zásob. Běžec by proto měl myslet zejména na to, aby po tréninku doplnil glykogen spotřebovaný při tréninku, tzn. dát si po tréninku porci sacharidů – 50 až 100 g – záleží na tvé hmotnosti i cílech. Pokud by ses do toho chtěl ponořit více, vyplatí se výživu konzultovat s odborníkem.